ENTOENENTOENENTOEN?

Buddy Tegenbosch


Entoenentoenentoen?

Dus ik was (1) begonnen met schrijven, (2) doorgegaan met beginnen met schrijven, (3) verdwaald, (4) blijven lezen en (5) had van dat alles inspiratie gekregen.
Entoen?

Toen ging ik andere boeken kopen. Boeken waarin uitgelegd stond hóé je moest schrijven, boeken over taal, spelling en ontleden. Ik leerde wanneer je hun of hen, dat of wat, welke of die, waarmee of met wie hoort te schrijven (om het daarna onmiddellijk weer te vergeten en het elke (of iedere?) keer opnieuw te moeten opzoeken). Ik kocht een woordenboek, een synoniemenboek, het groene boekje, en bleef schrijven.

 

Entoenentoen?

Toen was het een paar maanden later en wist ik het niet meer. Mijn verhaal was ‘een soort van af’ (ik had het geschreven, geschrapt, herschreven, en dat tien keer herhaald) en beter dat dit ging het niet worden, maar heel tevreden was ik ook niet. Dus liet ik het mensen lezen die me geen veren in de reet zouden steken (geen familie of vrienden dus, maar o.a. een oud-leraar). Ik kreeg op- en aanmerkingen, bruikbare tips, en schrapte en schreef een volgende versie.

 

Entoenentoenentoen?

Toen wilde ik het laten beoordelen door mensen uit het vak. Op internet vond ik eigenlijk drie dingen: (1) manuscript beoordelaars, (2) schrijfcursussen en (3) een hoop rotzooi. Uiteindelijk heb ik gekozen voor optie twee. Waarom? Nou, kijk:
Je kunt je auto naar de garage brengen voor een inspectie. Je kunt dan ook te horen krijgen dat hij (zij?) een lekkende koppakking heeft, maar als je niet weet dat er überhaupt zoiets als een koppakking in je auto hoort te zitten, laat staan dat je weet wat je moet doen als hij lekt, dan is het nogal een opgave om zelf je auto te repareren.
Vervang nu ‘auto’ door ‘manuscript’, ‘garage’ door ‘beoordelaar’ en ‘lekke koppakking’ door ‘platte personages’,  en je hebt waarschijnlijk nog steeds geen idee van wat ik bedoel.

In ieder geval ging ik een schrijfcursus volgen. Het was de cursus ‘Voor kinderen schrijven’, gegeven door Annemarie Bon.

 

Entoenentoenentoenentoen?

Toen is het eigenlijk pas écht begonnen.
Wordt vervolgd…
 


GEPLAATST: 2011-12-28 | RUBRIEK: BLOG