BEGINNEN

Buddy Tegenbosch


Beginnen

Waarom begon ik een paar jaar geleden (in augustus 2008 om precies te zijn) met schrijven?
Je kent het wel. Dingen die je zou willen doen, maar waar je nooit aan toe komt. En dan bedoel ik niet de afwas doen, of stofzuigen. Nee, ik bedoel iets wat je echtecht zou willen doen. Bijvoorbeeld, de Mount Everest beklimmen (of de Mont Blanc, of voor mijn part de Vaalserberg). Of naar Lapland gaan en je op een slee laten voorttrekken door twaalf Husky’s. Of willen ontdekken of je echtecht kunt toneelspelen.

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ‘Als ik er de tijd voor had, dan zou ik …’ en dan komt er iets fantastisch. Iets fantastisch wat ze nooit gaan doen, omdat ze er geen tijd voor hebben.
Zo was het met mij ook. Ik had al een tijd een zinnetje in mijn hoofd dat maar niet weg wilde gaan. Het zinnetje luidde: Ik zou wel willen gaan schrijven. Jammer genoeg kwam er ook meteen een ander zinnetje achteraan: maar ja, daar heb ik nu eenmaal de tijd niet voor. (Er kwamen trouwens nóg 341 zinnetjes achteraan, zoals: Schrijven? Jij? Haha, goede grap! En: Jij schrijven? Daar zit echtecht niemand op te wachten! ).
Maar luister goed, want ik heb nieuws. Al die zinnetjes waarom je iets niet zou moeten/kunnen/willen doen. Al die gedachten en al die redenen waarom je iets beter kunt laten… rapapa-rapapa (tromgeroffel): Het is onzin! Niet waar! Bullshit! Er zijn namelijk mensen die de Mount Everest beklommen hebben, er hebben mensen dwars door Lapland gesleed. En er bestaan acteurs en actrices. En zij hadden evenveel tijd als jij (en ik).
En dus heb ik een tip voor je:
Heb je iets in je hoofd wat je altijd al (of iets korter dan ‘altijd al’ mag ook, sinds een uur, ofzo) zou willen doen? Ja? Heb je dat? Dan ga het doen! Maak plannen, zoek het uit, praat erover, wees enthousiast, dolblij, doe een dansje, en vooral: begin eraan. Het zal je leven misschien overhoop halen, het zal tijd kosten, het kan ingewikkeld zijn, mensen zullen het je afraden (niet luisteren) of ze zullen je steunen (wel luisteren), maar je zult er vooral ontzettend veel PLEZIER aan beleven.

Tja, en daarom begon ik dus een paar jaar geleden (in augustus 2008 om precies te zijn) met schrijven…
 


GEPLAATST: 2011-11-07 | RUBRIEK: BLOG