'ARE YOU JOHN GREEN?'

Buddy Tegenbosch


'Are you John Green?'

Precies één keer schreef ik een blog over een boek. Over mijn favoriete boek. Van mijn favoriete schrijver. Van mijn ver-boven-alle-andere-schrijvers-uittorenende-inspirerende-schrijver. En heelheel soms dagdroomde ik, dat ik de vraag die boven dit blog staat zou kunnen stellen.
Nu was ik laatst in Chicago. Ik zat in het Millenniumparc tegenover ‘the Bean’, een kunstwerk waarvan ik voor het eerst las in een boek van… jawel. En wie zie ik lopen?

‘Yes I am, actually,’ was zijn antwoord (gelukkig maar).
Ik heb geen helden, heb geen idolen. Oké, vroeger toen ik heelheel klein was, had ik posters van Wham op mijn slaapkamer, buttons van Doe Maar op mijn spijkerjasje en plaatjes van the A-team in mijn plakboek (ik had ze allemaal, de rode én de gele). Maar toch, als je me nu zou vragen: ‘Met wie zou je het liefst een praatje willen maken?’ Dan zou ik zonder twijfel antwoorden: ‘John Green’.
Dus toen ik goed en wel besefte dat ik hem zag lopen, was ik al aan het rennen. En ik stelde de vraag. En hij gaf antwoord. En we kletsen wat. En hij vertelde zijn diepste geheimen. En ik de mijne. En we leefden nog lang en… of eigenlijk: ik hakkelde wat in mijn middelbare school-Engels en hij lachte vriendelijk. Ik gaf hem mijn boek, dat ik toevallig (tuurlijk, Buddy) bij me had. Hij zei vereerd te zijn, hoewel hij niet vaak Nederlandse boeken las. En hij filmde mij, zwaaiend naar hem via de reflecterende ‘Bean’.

Maar hoe toevallig is dat? Dat je in Chicago bent. Dat je naar ‘the Bean’ gaat omdat je daarover gelezen hebt in een boek waarvan je favoriete schrijver de co-auteur is, en dat je hem daar tegen het lijf loopt. En wat betekent dat? Dat het toeval is? Dat toeval niet bestaat? Dat ik niet moet treuzelen en moet beginnen aan mijn tweede boek?
Het betekent in ieder geval dat ik John Green ben tegengekomen. Dat hij mijn boek heeft(!). En dat hij me heeft opgenomen in zijn videolog dat inmiddels bekeken is door meer dan 150.000 mensen (die bijna allemaal geen Nederlands kunnen lezen, maar toch).

 

Toeval of geen toeval. Betekenis of geen betekenis. Ik had een geweldige dag!

DFTBA!


Voor wie niets te doen heeft en mij wil zien zwaaien naar John via ‘the Bean’ (2min45sec): klik hier  


GEPLAATST: 2012-08-22 | RUBRIEK: BLOG