BUDDY TEGENBOSCH


Ik ben in 1975 in Eindhoven geboren. Na mijn eindexamen ging ik naar de Sportacademie om een opleiding tot gymleraar te volgen. Eigenlijk wilde ik piloot worden, maar ik werd op elke luchtvaartopleiding afgewezen. De Sportacademie beviel erg goed en nadat ik die had afgerond besloot ik om door te gaan met studeren. Het werd Bewegingswetenschappen in Maastricht.
Toch was de droom om piloot te worden niet helemaal verdwenen. Ik probeerde nogmaals om op een luchtvaartopleiding te komen, en deze keer lukte het. Twee jaar later ging ik aan de slag bij het Duitse Lufthansa, waar ik nog steeds werk.

Maar na een jaar of tien vliegen merkte ik dat ik wat chagrijnig begon te worden. Het was nogal veel van hetzelfde. Natuurlijk, het is ontzettend interessant om de wereld te zien - de mensen, de culturen, de landen - maar het vliegen zelf is niet heel afwisselend. Ik wilde - nee, ik moest - ook iets creatiefs gaan doen.
Maar wat dan? Ik ben helemaal niet creatief, was mijn eerste gedachte. Ik kan niet tekenen of schilderen, en zingen, dansen en muziek maken doe ik wel, maar dan vooral met de gordijnen dicht als niemand luistert. Dus... wat dan?
Inmiddels hield ik wel weer van lezen (op de middelbare school had ik nauwelijks gelezen) en ik bedacht dat ik wilde proberen te gaan schrijven. Dat bleek ontzettend leuk om te doen.

Inmiddels heb ik vier boeken geschreven. 
Mijn eerste jeugdroman, getiteld Pokerface, was kerntitel van de Jonge Jury en is verkozen tot Jonge Lijster.
Oog om oog is door iBooks uitgeroepen als beste Young Adult-titel van 2015 en werd ook een Jonge Lijster.
Livestream speelt zich af in New York en heb ik ook vooral daar in een cafeetje geschreven. Ook dit boek was een leestip van de Jonge Jury.
Match is in juni 2019 uitgekomen en gaat over een topsporter die voor een lastige keuze komt te staan. Match won de Prijs van de Jonge Jury 2020.
Bij mijn laatste boek, Mijn Nacht met Vedder (een novelle), heb ik samen met Theo Kuipers lesmateriaal ontwikkeld dat inmiddels door ruim honderd scholen is aangekocht. 

De boeken zijn verschenen bij uitgeverij VanGoor, onderdeel van Unieboek|Het Spectrum.

Verder werk ik mee aan Blink Nederlands, een 100% digitale en interactieve lesmethode Nederlands. Werk je in het onderwijs? Kijk dan even op hun website. Het is meer dan de moeite waard.

Auteursfoto: Martijn van de Griendt

Buddy Tegenbosch